the shaklee difference

the shaklee difference

Tuesday, 11 November 2014

RESEPI KERABU JANTUNG PISANG

Hari ahad lepas tiba-tiba tekak ni rasa nak makan kerabu jantung pisang.Nak beli kat luar mana nak cari.Gigih la nana google cari resepi kerabu jantung pisang ni.Akhirnya dapat la resepi ni,terus start kereta pergi pasar,nasib baik pasar tak jauh.hehe..Alhamdulillah semua barang diperlukan ada.

Ok,dekat sini nana sediakan resepi ,mana tahu ada yang nak mencuba.

Hidangan sebiji jantung pisang(2 orang)

Bahan tumbuk:
cili merah
cili padi
belacan

Bahan kering(di potong halus):
of course jantung pisang(direbus terlebih dahulu)
daun limau
serai
bawang merah
cili merah
bunga kantan
perahan limau nipis
udang (direbus dahulu)

santan pekat
garam
gula

Cara-caranya sangat mudah

1-Bahan yang ditumbuk dicampurkan dalam periuk dan dimasak dengan santan pekat.Kuah boleh ikut banyak mana anda nak.Kacau sehingga masak kemudian letak tepi.







 2-Campurkan semua bahan kering tadi dalam satu bekas kemudian tuang santan yang dimasak ke dalam bekas tadi.Garam gula mengikut rasa anda.


3-Taraaa,sudah siap..hehe semudah ABC !!! sedap dimakan dengan nasi..memang kene dengan tekak sangat.



Jangan lupa simpan dalam peti sejuk,boleh tahan sampai makan malam.

selamat mencuba !!!







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...