the shaklee difference

the shaklee difference

Monday, 12 January 2015

SIAKAP GRILL SOS NENAS

Nana sekarang ini tengah kumpulkan dan try resepi bakar atau grill.disebabkan baru beli oven,kene la start masak guna oven kan.

Resepi siakap grill ini Nana kongsikan dari resepi chef Anis nabila...selamat mencuba!!


Bahan-bahan:

½ biji Nenas
½ biji Bawang Kuning
4 biji Cili Padi Merah
1 ikat Daun Ketumbar
½ sudu kecil Serbuk Kunyit
2 fillet Ikan Siakap
Garam secukup rasa
½ sudu kecil Minyak cili
1 sudu besar Grape Seed Oil/minyak zaitun
Daun Pisang
Bawang Kuning
Sos Plum
Minyak Bijan


Cara Menyediakan:

• Cincangkan nenas, bawang kuning, cili padi merah dan daun ketumbar.

• Taburkan sedikit serbuk kunyit ke atas fillet ikan siakap dan garam.

• Tuangkan minyak cili dan sapukan fillet itu sehingga rata.

• Panaskan grape seed oil ke atas kuali leper, dan panggangkan ikan sehingga masak.

• Tumiskan bawang kuning didalam kuali yang sama sehingga harum.

• Masukkan cili padi merah, sedikit air, sos plum dan minyak bijan.

• Tambahkan sedikit garam secukup rasa.

• Masukkan daun ketumbar, dan tuanggkan sos yang telah dimasak keatas ikan.


Tips:

Anda juga boleh menggunakan ikan tilapia atau ikan kerapu, mengikut citarasa anda!

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...